
Ciasto di Siena Nero
Opis
Jak się zapewne domyślacie Ciasto di Sienna Nero pochodzi z Toskanii, kiedyś jadło się go głownie w okresie świątecznym ale było tak pyszne, że trudno było go sobie odmówić w normalnym czasie, dlatego z czasem stało się w pewnym sensie wizytówką Toskanii. We Włoszech ciasto nazywa się Panforte. Ciasto które my pieczemy, bazując na toskańskiej średniowiecznej recepturze nazywa się - Ciasto di Siena Nero. Znajdziecie w nim wszystko co kojarzy się ze świętami - skórkę pomarańczy, figi, daktyle, orzechy laskowe, orzechy włoskie, migdały, prawdziwą wanilię, kardamon, cynamon, imbir, czarny pieprz i na dokładkę bardzo dużo wyśmienitej czekolady 70%. Ciasto pasuje idealnie do dobrego wina, koniaku i oczywiście do porządnego włoskiego espresso.
Składniki: mąka pszenna, czekolada70% (miazga czekoladowa min. 70%, masło kakaowe, cukier, lecytyna sojowa, ekstrakt wanilii) Kandyzowana skórka pomarańczy, daktyle, figi, orzechy włoskie, orzechy laskowe, całe migdały, miód, cukier, laska wanilii, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa.
Wartości odżywcze na 100g: Kalorie: 482.44 kcal Tłuszcz: 25.48 g Kwasy tłuszczowe nasycone: 5.68 g Węglowodany: 58.3 g Błonnik: 5.67 g
Białko: 8.35 g Sól: 0.0059 g
Alergeny : Mąka pszenna, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe
masa netto: 200 gram
Ważne - kupując nasze produkty wiesz, że nie ryzykujesz bo nie używamy:
- dodatków zwierzęcych
- oleju palmowego
- konserwantów i sztucznych barwników
- GMO
- syropów słodzących
Malgorzata
Ciasto di Siena Nero to poezja smaku godna polecenia. Jest doskonałym dodatkiem do kawy wypitej w miłym towarzystwie oraz może być pięknym upominkiem podarowanym wybranej osobie. Polecam serdecznie